Fly fishing is a sport whose code of behaviour was magically able to progress and to pave its own way toward the modelling on the natural resources. When we look at famous books or magazines of the past, but even just 20 years ago, the pages were still full of dead fishes exhibited hanging off a string. This view has changed radically since modern fly fishing has been developing to the extent of challenging the most exotic species from salt water to the Amazonas. The fly fishing applied to the C&R philosophies conjugates the respect for fish life with the preservation of the environment and integrates in its own discipline the awareness of the ambient conditions.

Vergunningen

Het secretariaat van de Federatie Vlaamse Vliegvissers wordt heel vaak benaderd voor informatie omtrent vliegvismogelijkheden op de Belgische rivieren. Wij hebben de rivieren dan ook voor je verzameld in de 'bekkens' waarin ze vloeien en zoveel mogelijk plaatsjes en contactadressen verzameld. Hieronder vind je een aantal duidelijke items.

Belgie is opgedeeld in 3 Gewesten. Een Vlaams-, Brussels- en Waals Gewest. De Belgische rivieren (waar je kan vliegvissen) situeren zich in het Waals Gewest (Franstalige gedeelte van Belgie). Als je op deze rivieren wenst te gaan vliegvissen dan moet je altijd in het bezit zijn van een vergunning van dat Gewest (Waals Staatsverlof). Deze vergunning kan je het best aankopen in een postkantoor in het Waals Gewest. Let op: niet alle postkantoren zijn open tijdens de weekends. Je hebt er keuze uit 2 types Waalse Gewestvergunning. Een vergunning vanaf de oever of een vergunning anders dan vanaf de oever. Momenteel zijn de jaarprijzen voor dergelijke vergunningen: 38,60eur om te waden (anders dan vanaf de oever) en 18,39 euro vanaf de oever.
De vergunningen kan je nu ook online bestellen bij Maison Wallone de la peche

Met bovenstaande vergunning op zak kan je nu in principe op alle Belgische rivieren in het Waals Gewest terecht. Maar helaas, zo eenvoudig is dit niet! De rivieren worden immers onderverdeeld en beheerd door meerdere personen dan het Gewest alleen. Wij spreken dan ook terecht van 'openbare gedeelten', 'prive stukken' en 'stukken gehuurd of eigendom' van clubs en verenigingen. Je kan dus met bovenvermelde Waals Staatsverlof enkel terecht op de 'openbare gedeelten' van de rivieren.

Wil je ook op de stukken beheerd door club en verenigingen vliegvissen dan zal je bij deze clubs en verenigingen nog een bijkomende vergunning moeten aanschaffen. Deze bijkomende vergunning is meestal op jaarbasis, soms worden week- en sporadisch dagvergunningen gegeven. Ter plaatse informeren is de boodschap. Daarom hebben wij ook in ons overzicht bij de verschillende 'bekkens' zoveel mogelijke adressen en telefoonnummers toegevoegd. Tenslotte: als je op prive stukken wil gaan vliegvissen dan moet je daarvoor de toestemming hebben van de eigenaar.

 mites
mites
mites
mites