Start met vliegvissen

Spring in de magische en dynamische wereld van het vliegvissen.  

Groep van mensen die in het water staan en een het vliegvissen of casten zijn

Vliegvissen? Wat is dat nu weer

Vliegvissen is vissen met een kunstvlieg in plaats van wormen of andere aassoorten, eenvoudiger kan men het niet uitleggen. Het is niet van vandaag of van gisteren zoals velen denken, maar het werd al eeuwen geleden beoefend. Dame Julia Berners beschreef in haar boek, trouwens het eerste hengelboek dat verscheen in de Engelse taal, "The Treatyse of Fysshynge wyth an Angle" uit 1496 twaalf verschillende kunstvliegen. Of wat dacht je van "The Complete Angler" van Isaac Walton uit 1676, een verhaal over de ontmoetingen tussen een visser (Piscator), een jager (Venator) en de melkmeid  Volgens de overlevering zou de beroemde Engelse vliegvisser G.M Skues de twaalf vliegen, die Sir Walton in zijn boek "The Complete Angler"  uit het boek van Dame Julia gekopieerd had, beschreven hebben. En geloof het of niet, tot op heden worden ze nog steeds gebruikt, natuurlijk in een modernere versie wel te verstaan. Ben je nu niet nieuwsgierig naar de rest van het verhaal?

"The Complete Angler" 1901 © Jef De Mayer
"Fly Fishing has always been, and we believe always will be, the favourite method of angling; and deservedly to." (from The Practical Angler - 1877)

Het verhaal van de vliegvishengel, de reel, de vliegenlijn en een vlieg.

De vliegvishengel

Je hebt ze in verschillende lengtes, verschillende gewichtsklassen, enkelhandig of dubbelhandig.. Ze worden de dag van vandaag meestal vervaardigd uit koolstofvezels, maar je vindt ze ook nog in splitcane (gespleten bamboe) of in glasvezel. Elke vliegvisser heeft zijn eigen voorkeur, een zachte, een ietsje strakkere of een hele strakke hengel actie. Laat je in elk geval goed begeleiden bij de aanschaf ervan, en waar kan je dit beter vinden dan bij een vliegvisvereniging.

Vliegenlijnen

Je vliegvishengel en je vliegenlijn, en ook wel je reel, moeten samen één geheel vormen. Anders gezegd, alles moet in balans zijn. Laat je daarom goed adviseren bij de aankoop en probeer het ook uit, indien mogelijk. Zo vermijd je teleurstellingen en bespaar je een heleboel geld. Ze zijn er in verschillende types, drijvend, zwevend, traag zinkend tot super snel zinkende vliegenlijnen, En dan zwijgen we nog over al die andere die ontwikkeld zijn voor speciale technieken in het vliegvissen, zoals Euronymphing.

Fly Line

Leaders

Bestaand uit nylon of fluocarbon, en in de meeste gevallen taps toelopend, is een verbinding tussen de vlieg met de vliegenlijn. Je kan ze kopen of zelf samenstellen. Gekochte leaders hebben dan ook verschillende diktes de dikte bepaal je natuurlijk zelf. Samengestelde leaders kies je zelf en die bestaat meestal uit 3 a 4 diktes zoals bv een leader voor een droge vlieg begin met 1meter 20/00 dan een halve meter 16/00 en dan een halve meter 12/00 dit is natuurlijk maar een voorbeeld, nadeel van zelf geknoopte leaders zijn de knopen die kunnen soms lastig zijn maar voor de rest zijn het goede leaders.

Voor droge vliegen gebruik je tapse leaders of zelf gebonden exemplaren, dit om het "overslaan" van de vlieg te vergemakkelijken. Tapse leaders kan je in allerlei maten krijgen. Daaraan kan je eventueel nog een tippet verbinden om bij het wisselen van de vlieg niet steeds in je leader te knippen. Een tippet is een stukje nylon die dunner is dan de tip van je leader. Voor het nimfen is een tapse leader niet nodig, één stuk nylon is voldoende, sommige splitsen toch hun leader, maar dit hoeft niet. Hieraan kan je dan één of meerdere nimfen bevestigen. Voor de natte vliegen geld dezelfde methode als voor nimfen.

Leaders zelf maken of kopen

Het maken of het kopen van een leader gaat je geen massa's geld besparen, mogelijk dat een gekochte leader zelfs goedkoper kan zijn dan een gemaakte, echter als je eentje maakt leer je weer bij over de opbouw en kan je ook daar weer experimenteren. Een leader kan in prijs variëren van €4 tot de duurdere polyleaders van €10 . Het tippet materiaal zit meestal op een klein spoeltje met nylon van goede kwaliteit, ook hier weer sterke prijs variatie, gaande van €3 tot zelfs €20 .

Welke vliegen

Ervaring speelt hier een zeer grote rol, als beginner is dat lastig, maar alles leer je met vallen en opstaan. We willen je ook niet afschrikken alsof je geen visje zal pakken, vissen is en blijft GEEN exacte wetenschap maar eentje van veel veronderstellingen en van proberen en testen, het kan goed mogelijk zijn dat een ervaren vissen een bepaalde nimf absoluut zal afzweren en dat je er toch zeer goed mee vangt, de kans dat het gebeurd is vrij klein want de ervaren visser kent meestal het water vrij goed waarover hij praat.

© Patrick Daniels

Je hebt namelijk drie hoofd soorten;

Droge vliegen dit zijn vliegen die op de oppervlakte van het water blijven, deze imiteren de insecten die op het water terecht komen, een droge vlieg drijft dus op de waterfilm.

Natte vliegen kan je nog een keer verdelen in twee subcategorieën, namelijk de imitaties: dit zijn vliegen die een uitkomend insect imiteren, dus een insect dat een metamorfose ondergaat van een onderwater leven naar een leven boven het wateroppervlak. Een tweede subcategorie zijn de attractors die meestal gebruikt worden op meren of de reservoirs.

Lid worden

Waarom lid worden van de Federatie Vlaamse Vliegvissers

Onze federatie is erkend door Sportvisserij Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie. Jongeren die de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben betalen geen ledenbijdrage aan onze federatie, nochtans genieten ze van alle voordelen. Omdat we een erkende sportfederatie zijn, kan je bij je mutualiteit een tegemoetkoming aanvragen voor je lidmaatschapsbijdrage. Kijk op de downloadpagina voor je document. Wil je als vereniging aansluiten bij onze federatie, dat kan ook natuurlijk. Neem daarvoor contact met het secretariaat FVV vzw.

Sterke community
Ondersteuning & erkende opleidingen
Biënnale "Fly Happening"
Magazine De Vlaamse Vliegvisser
Verzekering B.A. & L.O.
Lid worden
Man die in het midden van het water staat en zijn hengel gaat casten om te vliegvissen
+710
Aangesloten leden
15
Vlaamse verenigingen