Insecten maand per maand

de vier seizoenen van de vliegvisser

Groep van mensen die in het water staan en een het vliegvissen of casten zijn

Insecten maand per maand

Januari & februari

De maanden om onze vliegendozen terug aan te vullen. Soms op de wekelijkse bindavonden in het clublokaal of gezellig thuis aan de bindtafel. Een goed raad is goud waard, blijf van de naaispullenen van vrouwlief, en succes hé.

Maart

Het hengelseizoen op de Belgische rivieren start momenteel met het derde weekend van de maand maart. Deze opening wordt ook wel eens "de kleine opening" genoemd of de opening om op forel te kunnen vissen. Op veel hengelstekken mag er nog niet gewaad worden, informeer je dus heel goed ter plaatse of bij de lokale hengelverenigingen. Kunstvliegen voor deze tijd van het jaar zijn meestal March Brown, Blue Dun, Dark Olive en Whirling Dun (nimf en natte vliegen)

April

Als de winter niet te lang aansleept kunnen de watertemperaturen in deze maand reeds gevoelig toenemen. Als dan ook het waterpeil iets gaat zakken verlaten de forellen de oeverzones om zich te gaan vestigen in de stroomgeulen. Dan houden ze zich graag op achter stenen en plantenbedden. Ook in deze maand kunnen de vermelde kunstvliegen voor maart nog steeds gretig worden gevist. Op het einde van de maand kan al eens met een Olive Dun en Green May worden geprobeerd. De moderne vliegvisser grijpt nu steeds meer naar het nimfvissen dan met de natte vliegen de oeverzones af te tasten. Maar dat is een kwestie van smaak en keuze. Ik heb jaren meegemaakt dat zelfs met een droog vliegje in maart en april met succes kon gevist worden.

Mei

De ideale maand voor de vliegvisser. Verschillende soorten muggen en andere waterinsecten komen uit. Een Olive Dun, Blue Dun en Wickhams Fancy kunnen niet gretig genoeg worden aangeboden op de azende forellen.. Ook verschillende soorten sedges zijn aan de orde van de dag. Naar het einde van de maand ontluiken vaak de meivliegen. Wegens de watervervuiling komen deze soort steeds zeldzamer voor in België.

Juni

Het vliegvisseizoen bereikt nu het hoogtepunt. De 'grote' opening is er. Vanaf nu mag je in principe overal waden. Ook witvissen en vlagzalm mogen worden gevangen. We zien nu vaak een mooie kopvoorn gulzig een kunstvlieg happen. De barbeel bijt gretig in je insectenlarven. Ook sneep en serpeling, snoek en baars worden nu met de kunstvlieg gevangen.

Juli

Het waterpeil is nu op de meeste rivieren aanzienlijk gedaald. De rivieren krijgen waternood behalve als we zo 'n rotte & natte Belgische zomer beleven. De meeste vissoorten bijten allen in de vroege morgen of in de late avond als de zon verborgen zit achter de beboste heuvelruggen. In die periode viste ik vaak met een Coachman en Universelle. Maar ook evening-rise met sedges waren vaak onvergetelijk!

Augustus

Een van de moeilijkste maanden op onze Belgische rivieren. Laag en kristalhelder water waar toeristen vaak doorploeterden, maken het de vliegvisser lastig en weinig renderend. Zowat dezelfde patterns als in juli kunnen worden gebruikt. Op het eind van de maand kunnen ook een Red en Black Ant worden geserveerd.

September

De avonden worden al aanzienlijk frisser, de dagen korter en de toeristen verlaten langzamerhand de Ardennen. Het wordt een stuk rustiger langs de rivieren. Daarvan profiteren vaak nog veel vliegvissers. Voor de vlagzalm breekt nu het hoogseizoen aan. Een Autumn Dun doet wonderen. Ook een 'hedendaags' assortiment vlagzalmvliegjes mag nu zeker niet ontbreken in je vliegendoos. Ook barbelen zie je nu in scholen verzamelen en wie zo 'n school kan ontdekken beleeft vaak enkele uurtjes vliegvisplezier. Op het einde van deze maand worden de meeste rivieren in België gesloten.

Oktober & november

Deze maand wordt getypeerd door het aanzienlijk dalen van de buitentemperatuur. Het rivierwater doet dit echter aanzienlijk langzamer. Veel vissoorten blijven dus erg actief. Het is alsof de dierenwereld nog niet wil berusten in de slechte periode die eraan komt Autumn Dun. Er kan enkel nog verder gevlieg vist worden op vlagzalm. Voor forel is nu een gesloten periode aangebroken. Vanaf de brug van JUPILLE tot de samenvloeiing met de Maas. Dit parcours van 97 km heeft enkele zeer goede stekken, vooral wat vlagzalm betreft: RENDEUX-HAUT, HOTTON, MELREUX, DEULIN, GRANDHAN, BOMAL, SY, HAMOIR, COMBLAIN-FAIRON, ESNEUX en HONY.

December

Nog weinig vliegvissers zijn nu nog aan de waterkant te bespeuren op het bovenstaande traject. Beter is nu gezellig thuis de eindejaarsfeesten voor te bereiden en te dromen van een nieuw vliegvisseizoen die binnen enkele maanden er weer aankomt.

Lid worden

Waarom lid worden van de Federatie Vlaamse Vliegvissers

Onze federatie is erkend door Sportvisserij Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie. Jongeren die de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben betalen geen ledenbijdrage aan onze federatie, nochtans genieten ze van alle voordelen. Omdat we een erkende sportfederatie zijn, kan je bij je mutualiteit een tegemoetkoming aanvragen voor je lidmaatschapsbijdrage. Kijk op de downloadpagina voor je document. Wil je als vereniging aansluiten bij onze federatie, dat kan ook natuurlijk. Neem daarvoor contact met het secretariaat FVV vzw.

Sterke community
Ondersteuning & erkende opleidingen
Biënnale "Fly Happening"
Magazine De Vlaamse Vliegvisser
Verzekering B.A. & L.O.
Lid worden
Man die in het midden van het water staat en zijn hengel gaat casten om te vliegvissen
+710
Aangesloten leden
15
Vlaamse verenigingen