Kluizen II

Nieuws uit Kluizen

Kluizen II
Auteur
Jef De Mayer
Datum
Feb 27, 2024
Categorie
Kluizen

Geschiedenis

Het oudste waterspaarbekken, Kluizen I, gelegen langs de Nieuweweg in Kluizen (Evergem) is na 50 jaar aan renovatie toe. Het waterspaarbekken wordt in zijn geheel gerenoveerd om de leveringszekerheid van drinkwater te garanderen. De watergroep investeert in de periode 2022- 2023 ongeveer 100 miljoen euro voor deze duurzame renovatie van het spaarbekken en de verdere vernieuwing van het waterproductiecentrum.

Het eerste spaarbekken is in het begin van de jaren 70 in dienst genomen. De folie op de bodem van het spaarbekken is aan vervanging toe. Om toekomstgericht en duurzaam water te produceren, vervangt De Watergroep de folie in het spaarbekken door een nieuwe en dikkere versie, mét lekdetectiesysteem. Daarnaast is er door de jaren heen er heel wat fosfaatrijk slib verzameld op de bodem van het spaarbekken. De hoge fosfaatconcentratie zorgt voor algen in de zomer, en dat bemoeilijkt de drinkwaterproductie. Het slib en het met slib vermengde zand wordt afgevoerd en vervangen door nieuw, proper zand.

Planning

Als de vergunningsprocedure vlot verloopt, starten de werken in het najaar van 2023 met het inrichten van de werf- en stockagelocaties. De resterende inhoud van het eerste spaarbekken wordt overpompt naar spaarbekken 2. Het gerenoveerde spaarbekken kan in de winter van 2026-2027 terug gevuld worden. De eindafwerking is gepland voor het voorjaar van 2027.

(Bron: De Watergroep)

Vliegvissen op het waterspaarbekken Kluizen.

Het blijft koffiedik kijken wat er zal gebeuren na het beëindigen van de geplande werken. De federatie zal er bij de Watergroep, en via andere kanalen, blijven op aandringen om het vliegvissen terug op te nemen eens de werken definitief voltooid zijn. We moeten allemaal nog wat geduld tonen en hopen op een geweldig feest ter ere van de heropening van Kluizen II.

Kluizen