Het bekken van de Ourthe

Belgische rivieren

Groep van mensen die in het water staan en een het vliegvissen of casten zijn

Het bekken van de Ourthe omvat eveneens de rivier L'Aisne en Martin Moulin. De Ourthe wordt gevormd door de samenvloeiing van twee stromen: de ene noemt de Ourthe Occidentale (53 km) met bron nabij Libramont, te Sainte-Marie (501 m), en de andere Ourthe Orientale (46 km) welke ontstaat nabij het dorpje Ourthe op een boogscheut van Gouvy (507 m). Deze twee vloeien samen in de omgeving van Engreux (Nisramont) om daar de 'Ourthe Superieure" te vormen. Aan de voet van de 'Barrage de Nisramont' start zowat de middenloop. De Ourthe vloeit daarna noordwestelijk tot aan Noiseux, om zich daarna direct in een noordoostelijke bocht te krommen. De Ourthe vloeit finaal in de Maas nabij Luik, op zo'n 63 m boven de zeespiegel, na een afstand van 125 km afgelegd te hebben vanaf Nisramont.

In april 1906, nu bijna 120 jaar geleden, ving Emile Charles Pirenne (1850-1920) fotograaf en kunstschilder, na een succesvolle dag vliegvissen op de Ourthe nabij Hamoir een pracht van een zalm.

Ourthe - Hamoir

OPENBAAR STAATSWATER (enkel Waalse visvergunning) Rivier L' Ourthe: Vanaf de brug van NISRAMONT tot de brug van JUPILLE. Dit stuk van 30 km is het meest gekende en mooiste openbaar water dat geschikt is voor de vliegvisserij. Enkel gekende plaatsen zijn: LES ONDES, LE HEROU, LE CHESLE, MABOGE, LOHAN, LAROCHE. Vanaf de brug van JUPILLE tot de samenvloeiing met de Maas. Dit parcours van 97km heeft enkele zeer goede stekken, vooral wat vlagzalm betreft: RENDEUX-HAUT,HOTTON, MELREUX, DEULIN, GRANDHAN, BOMAL, SY, HAMOIR, COMBLAIN-FAIRON, ESNEUX en HONY.

Via deze link kan je een interactieve map/kaart openen

FVV vzw kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele fouten in adressen en/of telefoonnummers

Lid worden

Waarom lid worden van de Federatie Vlaamse Vliegvissers

Onze federatie is erkend door Sportvisserij Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie. Jongeren die de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben betalen geen ledenbijdrage aan onze federatie, nochtans genieten ze van alle voordelen. Omdat we een erkende sportfederatie zijn, kan je bij je mutualiteit een tegemoetkoming aanvragen voor je lidmaatschapsbijdrage. Kijk op de downloadpagina voor je document. Wil je als vereniging aansluiten bij onze federatie, dat kan ook natuurlijk. Neem daarvoor contact met het secretariaat FVV vzw.

Sterke community
Ondersteuning & erkende opleidingen
Biënnale "Fly Happening"
Magazine De Vlaamse Vliegvisser
Verzekering B.A. & L.O.
Lid worden
Man die in het midden van het water staat en zijn hengel gaat casten om te vliegvissen
+710
Aangesloten leden
15
Vlaamse verenigingen