Vliegbinden

Salmon fly tied by Connor Mccracken

Groep van mensen die in het water staan en een het vliegvissen of casten zijn

Vliegbinden, een hobby in een hobby

Een mooie vette bruine forel, een kanjer van een zalm, een grote ruisvoorn of een super gave snoek in een poldersloot, eender welke vis vangen aan een zelf gebonden vlieg geeft een enorme kick. Het blijft toch elke keer opnieuw een enorme uitdaging om de lat een beetje hoger te leggen in onze vaardigheden om als resultaat de perfectie te bekomen, een vlieg die meer vis vangt dan het vorige bindpatroontje. En opgelet, het zijn soms de kleinste verschillen die de grootste resultaten opleveren.

Wat hebben we nodig als basis materiaal:

  1. Een bindklem of vice, verkrijgbaar in alle maten, kleuren en prijsklasse.
  2. Een super scherp schaartje, dat bij de punt knipt.
  3. Een bobijnhouder, dit dient om je binddraad onder controle te houden.
  4. Een vliegbindhaak, ze zijn er voor zout als voor zoet, van groot tot klein en in alle vormen. Iedere haak is bijna altijd specifiek ontworpen voor dat bepaald soort type van vlieg.
  5. Bindmaterialen zijn er in alle kleuren en vormen. Synthetisch of natuurlijk
  6. Tools om je vlieg af te binden en te lakken op het einde, zodat ze tijdens het werpen niet in stukjes uit een valt.
© 2023 Storm Van Roeyen
"Wie veel fouten maakt, heeft ook veel bijgeleerd"

Waar kan ik leren vliegbinden

Vliegbinden kan je het beste aanleren bij een van onze aangesloten verenigingen, zij hebben meestal de kennis en de specialisten aan boord om je alle kneepjes aan te leren. Video's over hoe je vliegjes kan binden kan je natuurlijk zeker en vast vinden op kanalen zoals YouTube, maar stel jezelf eens de volgende vraag : "Is dit wel 100% het juiste bindpatroontje of ..toch niet?"

De grootste uitdaging voor een vliegbinder is zo'n exact mogelijk natuurgetrouwe copy van het natuurlijke insect na te bootsen en dat vraagt inderdaad een grondige kennis van heel wat insecten, op en rond het water. Sluit je aan bij een van onze verenigingen en blader eens door het boek van Leon Janssen "Wondervliegen 3"

® foto: Patrick Daniels
Lid worden

Waarom lid worden van de Federatie Vlaamse Vliegvissers

Onze federatie is erkend door Sportvisserij Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie. Jongeren die de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben betalen geen ledenbijdrage aan onze federatie, nochtans genieten ze van alle voordelen. Omdat we een erkende sportfederatie zijn, kan je bij je mutualiteit een tegemoetkoming aanvragen voor je lidmaatschapsbijdrage. Kijk op de downloadpagina voor je document. Wil je als vereniging aansluiten bij onze federatie, dat kan ook natuurlijk. Neem daarvoor contact met het secretariaat FVV vzw.

Sterke community
Ondersteuning & erkende opleidingen
Biënnale "Fly Happening"
Magazine De Vlaamse Vliegvisser
Verzekering B.A. & L.O.
Lid worden
Man die in het midden van het water staat en zijn hengel gaat casten om te vliegvissen
+710
Aangesloten leden
15
Vlaamse verenigingen