Nieuws vanuit Sportvisserij Vlaanderen - januari 2024

Vlaamse Trainer School - Initiator Hengelen 2024

Nieuws vanuit Sportvisserij Vlaanderen - januari 2024
Auteur
Jef De Mayer
Datum
Feb 27, 2024
Categorie
Bestuur

Initiatorcursus Hengelen 2024

Dit jaar organiseert Sportvisserij Vlaanderen in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool een initiatorcursus hengelen! Hengelaars opleiden tot goede initiators ligt aan de basis van de toekomst van de hengelsport. Op die manier kunnen we inzetten op de jeugd en kunnen we een nieuwe lichting van initiators voorstellen aan scholen en gemeentes! Wie de nieuwe initiators zal vormen, lees je hier!

Chris Werbrouck zal het praktijkgedeelte van de eerste module, Start-2-Coach, voor zijn rekening nemen. Dit is een rol waar hij zeker in thuis is. Zowel op professioneel als recreatief vlak is hij lesgever. Sinds 1992 doceert hij dit onderdeel binnen de Initiatorcursus Hengelen. Daarnaast blijft hij zich inzetten voor de federatie WVL en zijn club Parkvissers Loppem, waar hij eveneens medeoprichter van is. Chris is een en al passie voor de hengelsport en die passie wil hij zeker doorgeven aan de jeugd; de hengelaars van morgen.

Peter Deheyder is al decennia actief binnen de hengelsport. Beroepsmatig draaide hij jaren mee bij een hengelsport fabrikant. Daarnaast, in zijn vrije tijd, zet hij zich volledig in voor onze geliefde sport, zowel op competitief als recreatief niveau. Zo richtte hij zijn jeugdhengelclub "Moar" op in Bonheiden en werkt hij al vanaf 1992 mee aan de initiatorcursus hengelen. Voor zout, organiseerde hij zelf eens zo’n cursus! Peter Deheyder zal de cursisten wat meer bij brengen rond het opleiden van de jeugd. Ook zal hij het vak ‘Materiaalkennis, basistechnieken en foutenanalyse in de verschillende hengeldisciplines’ doceren.

Ook Firmin Verbrugge is een gekende naam binnen de initiatorcursus. Hij geeft zowel de derde module ‘trainingspraktijken’ als de stagemodule. In het verleden nam hij deze twee modules ook voor zijn rekening. Met zijn didactische achtergrond, het meest recent als directeur van een scholengroep, zit ook Firmin hier zeker op de juiste plaats. Zijn onderdeel zal de cursisten de juiste praktijkervaring geven om in de echte wereld aan de slag te gaan als initiator.

Naast de drie docenten, die de cursisten live zullen zien, vindt een deel van de initiatorcursus ook online plaats. Dit kan aan de hand van VTS Connect.

VTS Connect is een platform van de Vlaamse Trainersschool waarop cursisten en docenten hun lesmateriaal te allen tijde kunnen raadplegen.

Enkele vakken (Waterleven, Visserij wetgeving,...) worden via online modules aangeboden en kunnen de cursisten in hun eigen tijd doorlopen.

Jouw liefde voor de hengelsport doorgeven aan jongeren en beginners, is dat niets voor jou?

Schrijf je in voor de initiatorcursus die in februari en maart 2024 zal plaatsvinden via de keuzewijzer van Sport Vlaanderen!

Scan de QR-code ( Hengelsport magazine voorjaar 2024) om je in te schrijven of meld je aan bij het secretariaat Sportvisserij Vlaanderen. Initiatorcursus Hengelen 2024

Extra praktische info:

De initiatorcursus bestaat uit vier modules:
 1. Start-2- Coach
 2. Sporttechnische aspecten "Initiator hengelen"
 3. Trainingspraktijken en coaching Initiator hengelen
 4. Stage

De Vakken binnen deze module zijn:

 • Basisprincipe rond verantwoord training geven (Gent)
 • Introductie tot de opleiding (online)
 • Wetgeving en Visserijbeleid (online)
 • Waterleven en kennis van de vissoorten (online)
 • Jeugdopleiding in de hengelsport (Gent)
 • Materialenkennis, basistechnieken en foutenanalyse in de verschillende hengelsportdisciplines (Gent)
 • Trainingspraktijken (theorie in Gent, praktijk in Loppem)
 • Stage (+feedback te Loppem)

De opleiding omvat 50 uren en zal van 3 februari t.e.m. 23 maart 2024 telkens op zaterdag plaatsvinden. Voor leden van Sportvisserij Vlaanderen zal de opleiding volledig vergoed worden door Sportvisserij Vlaanderen, de eerste helft van het cursus bedrag bij de aanvang, het resterende bedrag bij het behalen van het diploma. Dit enkel en alleen om leden en clubs te motiveren om maximaal in te zetten op zowel jeugdwerking als de algemene toekomst van de hengelsport.

Inschrijven kan hier